A modern ember és a patak

patak_grundaktiv (1)

Moder’emberpatakán az emberek úgy vannak vele, hogy a patak valami elavult, sötét középkori intézmény. A moder’ember szerint a léte eleve mindentől független létezői lét. Hogy reggel agyontapos-e egy békát a járdán, az a délutáni események szempontjából őszerinte lényegtelen volna. 

patak_grundaktiv (2)

A modern ember számára fel sem merül a patak igénye. A víz a csapból jön, nem a patakból, gondolja vagy nem is gondol egyáltalán az egészről semmit. A modern ember legfeljebb akkor gondol az ökológiára, ha épp az a divat, egyébként saját testét és lelkét is ilyen darabosan sehogyse éli meg. Munkaidő, szabadidő, tévébekapcsolás mint kikapcsolódás. Aztán pislog és csodálkozik, amikor szétesik alatta az űrhajó, szétesik a teste és szétesik a lelke. Utóbbiban például “nem hisz”, mintha ez a dolog amúgy valami hit kérdése volna.

Simone Weil írja, hogy az alázatot nem kell tanulni. Minden ember alázatos. Az ember hamis istenek előtt alázkodik meg. Néhány éve még eszembe jutott volna, hogy ez egy közhely. Ma nézem a betonvályúba terelt patakot, a butiksorral beépített-befedett patakot, és megtanultam a leckét. Így működik a modern ember, ilyen sehogyse működik. Esik szét alatta a Föld, esik szét a teste és szétesik a lelke is. Reggel siettében eltapossa a békát, mert észre sem veszi, de ha észreveszi, akkor se köti semmihez. Csak béka. Átfut a lefedett patak felett, hajbókol a semminek, aztán otthon eltelik az a kis idő. A halála éppen olyan értelmetlen, mint az élete.

-g-

 

A modern ember és a patak” bejegyzéshez ozzászólás

  1. A békát először inkább az autó lapítja ki. A rohanó ember már csak a kilapított békán szalad keresztül. Esetleg ha teknősbéka lenne (gazdájától megvált aligátorteknős), de azt meg aligha tapossa szét a moder’ember.

    • Spic-spec én itt a járdán szoktam lapos brekikkel találkozni, de az autó se ad nagy felmentést. :D

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s