Gyerekségek

duna_grundaktiv01

A parton emberek állnak színes kabátokban, hangosan röhögnek. Ahol máskor csak a szél fúj, ott most autók parkolnak. Egyáltalán nem zavarna, ha az utóbbi hónapokban nem ez fogadna minden nap. Az jár a fejemben, amit A vizek világában olvastam: 

Minthogy a horgászok a parton horgásznak, vagy csónakjukkal a békés öblökbe eveznek, és teljes csöndben tevékenykednek, az ember azt hinné, hogy ők aztán igazán a természet megszállott barátai, és a védett területen semmilyen zavart nem okoznak. De pontosan az ellenkezője történik. Ott, ahol a költési idő előtt és alatt is horgásznak, a költőállomány drasztikusan visszaszorul. Pontos vizsgálatok kimutatták: elegendő csak 1-2 horgász jelenléte egy kilométeres partszakaszon, hogy a költőállomány 1/5-ére csökkenjen!

Nem várom persze azt, hogy épp a város mellett lesz minden ideális például a madarak és a halak számára. Ez a kis kötet amúgy is arra igyekszik tanítani, hogy ne emberben vagy madárban, hanem ökoszisztémában gondolkodjunk.

duna_grundaktiv04

Nem fogok elkezdeni haragudni a horgászokra. Amit tehetek, az az, hogy újragondolom hozzáállásomat például a tűzgyújtási tilalomhoz vagy a magyarországi erdőjárás, táborozás szabályozottságához. A horgászok bajával foglalkozzanak a horgászok. De visszatérve a nyitóképre: akikkel találkozom, nem horgászok. Valami vízi műtárgyat adnak át éppen, ha jól értelmezem a helyzetet. Tényleg sokat építkeztek itt mostanában, aminek hatására biztos sok minden jobb lett, de például a part menti ligeterdő szélessége a töredékére csökkent. Túlzás is erdőt emlegetni, mondjuk inkább, hogy a hat-hét sornyi fa helyett ma egy-két fa választja el a folyót az úttól. Sokat jártam ki ide csendben lenni, olvasni, gondolkodni. Azt hiszem, végül is teljesen mindegy, hogy az én néhány évem alatt mi történik itt.
duna_grundaktiv03

Az jut eszembe, hogy a Duna és az én történetem a tanult tehetetlenség tipikus példája. Megszokom, hogy nincs szavam és cselekvési lehetőségem. Aztán eszembe jut, hogy írhatnék legalább egy blogposztot a partra lepakolt bontási törmelékről, amit magasabb vízállásnál zavaros mozdulatokkal mosnak alá a hullámok. Kinek az érdekeit sérteném ezzel? Valakinek éppen így volt jó. Felnőttként az embernek már felelőssége van abban, mit csinál. Úgy 25 éves korig senkit nem lehetne igazán elítélni azért, amit mond, tesz, érez és gondol. A felnőtteket legfeljebb az emberi jogok nyilatkozata védi azzal, hogy kijelenti, bárki szabadon megváltoztathatja a véleményét. Van olyan, hogy valaki jó útra tér, például. Na de kinek mondjam el, hogy amit látok, az nem tetszik? Nem is csodálom, hogy az egész környezeti nevelés is lecsúszott már rég a gyerekek szintjére, iskolai tananyag lett. A gyerekek bájosak, amikor egyszerű eszközökkel vizsgálgatják a vizes élőhelyeket. De hallgassuk csak megy egy felnőtt szájából: szukcesszió! Eutrofizáció! Erózió! Na ugye?

duna_grundaktiv05

Így lesz, azt hiszem, mindenből gyerekség végül. Szép, hasznos, de nincs rá szükségünk. A lényeges, végső soron megmarad. Van galériaerdő a folyóparton, a horgász is megérkezik evezőlapáttal a kezében hajnalonta, és harcsára is kuttyogatnak majd, ha én már nem leszek. Tanult tehetetlenségem végül Csuang Ce délvidéki rendjébe illeszkedik be, kimondom, egyáltalán nem szabad csinálni semmit.

duna_grundaktiv02

Mi dolgom van? Újragondolni, megvegyem-e majd a kétszemélyes kajakot, amivel bejárhatnánk a kiságakat, és mások számára megközelíthetetlen partokon üthetnénk tábort. Eddig azt hittem, annál jobb, minél közelebb. Ma pedig én leszek a példája annak, hogy az ember megváltoztathatja valamiről a véleményét.

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s