Ökológia a buszon

okologia_grundaktiv2

Vannak ezek a helyközi buszok, általában a közepesen rossz állapotú járművek járják a falusi meg pusztai utakat. Délután négykor tele vannak iskolatáskás gyerekekkel, akik napköziszagúan indulnak hazafelé a környező falvakba. Leghátul marad hely, oda ülök, így belátom az egész rázkódó dobozt. Ki mit csinál. Elunom hamar, mert a legjobb esetben is csak nevetgélve, egymást ugratva beszélgetnek néhányan, mások a telefonjukat tapogatják. Én elindítom a tabletemen az új Moby albumot, és elcsodálkozom, mennyire jó háttérzenéje ez a valóságnak. Ráz ez a rohadt busz, úgyhogy csak néhány perccel később veszem elő a könyvem, miután akklimatizálódtam. Az ablakokat hamar belepi a pára, kilátni úgysem lehet. A vizes élőhelyekről olvasok éppen.

okologia_grundaktiv

Két napja azt mondta Szalma Botond a rádióban, a dunai vízlépcső nagy támogatója, hogy ideje volna végre nem lepkevadászokra (szó szerint így) bízni a Duna ügyét, és megépíteni végre a vízlépcsőket, ahogy kell. Gondolom valami olyasmire célzott, hogy ne az ostoba biológusok meg ökológusok mondják meg végre, legyen-e erőmű a Dunán, hanem például a hajózással foglalkozó szakember, hát konkrétan Szalma Botond, és akkor milyen jó volna végre a Duna. Meg a hajózás. A Duna nekünk termel, lássuk be, ismételte el többször is.

(Kb. 30 perc, a felvétel a Magyar Rádió tulajdona.)

okologia_grundaktiv3

Én nem vagyok igazából semmi, se lepkevadász, se tengerész, tényleg keveset tudok a Duna-stratégiáról is. Ezt a könyvet, amit olvasok, 1988-ban írta egy német pasas, és ahogy az lenni szokott, nálunk pontosan tíz évvel később került a boltokba a fordítása. Ebben a szerző egyszerűen a hetvenes évek hóbortjának tartja az ilyen folyószabályozásokat, és teljesen egyértelműen a renaturalizáció mellett érvel. Mégis jobb a galériaerdő, mint az egyre mélyülő vályú, meg ilyesmik. Természetesen példákkal illusztrálja, főleg Németországból, hogy miért is jobb mindenkinek, ha helyreállítani igyekszünk a természetes vizeket ahelyett, hogy csatornákat hoznánk létre helyettük. Nem szeretnék nagy megfejtéseket írni, akit érdekel, Josef Reichholf: A vizek világa. Gondolom, létezik ennek az egész témának az ellenkező előjelű irodalma is.

okologia_grundaktiv4

Eszembe is jut, ráférne erre a világra, vagy legalább a szűkebb környezetemre egy nem túl sötétzöld ökológiai klub, ahol az ilyen témákat feldolgozhatnánk. Klassz volna például néhány Szalma Botond-előadást megvitatni, meg ezt az ökológiai kiskönyvet, aztán tablókat készíteni pro és kontra, vitatkozni, referálni, és így tovább. Énhozzám persze, ezt itt most bevallom, az áll közel, hogy békén kellett volna hagyni a folyókat, végképp nem csatornaként tekinteni rájuk, hanem a környezet, a megbonthatatlan környezet egy szerveként, csináljon a folyó, amit akar, még ha ennek ára is van. Szóval én Csuang Cével vagyok, és szerintem jobb békén hagyni a dolgokat. Minden szabadon folyjék.

okologia_grundaktiv5

Ebből a sorozatból megvan még a szántók és mezők világáról szóló kötet, viszont nagyon örülnék még a közép-európai erdőkről szóló résznek. Azt gondolom, hogy itt az idő arra, hogy tényleg felelősen gondolkozzunk a világról, a világunkról, és tegyünk is érte valamit. Mondják ezeket, hogy fontosabb a tett, mint a szó, de szerintem a szó meg a tett a tengelynek ugyanazon a végén helyezkedik el, a másikon meg egy nagy ásítás figyel. Le is megyek holnap a Dunára, bár mostanában rendre ott kaparásznak valamit gépekkel a kedvenc partszakaszomon, fogyóban a galériaerdőm, ijedségem egyre nő.

– g –

Ökológia a buszon” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Gyerekségek | Grundaktiv

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s