Pszeudosámánképző – Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve (verseskötet)

sirokai_matyas_a_beat_tanuinak_konyve_grundaktiv

Mi volt ez, ordítottam, néhány oldallal a kötet vége előtt. A beat tanúinak könyve annyira kemény, mintha az ember szekszárdi vörösborban pácolt gombát rágcsálna egy Ady-kötet mellett az erdő közepén. A Libri nyakába vette a fiatal magyar költőket, így még az olyan vidéki olvasók is könnyen észrevehetik őket, mint én. Závada Péter és Simon Márton kötete után Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve volt az, amit mindenképp el akartam olvasni a sorozatból. A külcsín méltó, a kis kartonált könyvecske bármelyik túrahátizsák legkisebb zsebében is elfér. Szagos-textúrás papír és tankönyvi tipográfia segítik az átutazót. Az árra sem lehet panasz, 1490 forintért az ember (?) eltölthet néhány vadabb délutánt önmagával.

Sirokai versei prózaversek, de nehéz azt mondani, hogy semmi ritmus vagy rím ne szervezné a szöveget. A többnyire egy-két bekezdésnyi versek öt nagyobb fejezetet alkotnak. Hajnali pszichedelikus monológok ezek. Mindannyiunknak vannak olyan facebookos-ismerősei, akik valamilyen prófétai ihlettől hajtva néhánysoros flesben osztják meg magvas gondolataikat, na Sirokai ezt a prófétai posztolást maxolja ki, járatja csúcsra, méghozzá dühítően jól. Kb. 70 oldalnyi tömény extázisra számítson az, aki belekezd, és készítse fel rokonait, barátait: a következő napokban a mi van?! lesz az egyetlen mondat, amelyet képes lesz kimondani.

A beat tanúinak könyve egy posztmodern vallási álbeavatási szöveg, egy pszeudotantra. Mintha az ember egy óra alatt nézné végig a Miért éppen Alaszka összes évadát, és eközben neuropszichológusok tájékoztatnák az állapotáról. Hol a beavatási fokozat lépcsőjén álló indián sámánnak, hol meditáló jóginak érzem magam. Egy olyan útikönyvet olvasok, ami egy még ezoterikusabb Hamvas Béla-erdőbe igyekszik beterelni, és egyetlen célja megadni minden segítséget a bolygó elhagyásához.

A kérdés persze az, hogy az olvasó mennyire vár amolyan gemenci halottaskönyvet, vagy mennyire értelmezi puszta költészetként azt, amivel találkozik. Mintha időnként a saját fejemben lennék, és aztán emlékeztetnem kell magam arra, hogy ezek valószínűleg csak olyan költői képek, amelyek nem mutatnak sehova. Hanem csak költői képek, csak úgy.

Amikor a fiú elhagyja anyját és apját, a fiú az erdőbe vonul, hogy megkeresse a fát, mely odvába fogadja.

Az utolsó oldalig az volt az érzésem, hogy Sirokai engedte, hadd menjen, szóval egyszerűen történésként fogta fel a művészetét-költészetét. Ami pedig hol működött, hol nem. Illetve működött az végig, de hullámzó minőséggel. Talán ha még tovább pakolgatja a padlón a kézirat lapjait, talán ha hozzáír, akkor a végeredmény egy összefüggő és izgalmas mitológiakommentár lesz, vagy egy valódi beavatási mű. Úgy tűnik, a szerző ilyesmire nem vágyott, hanem közreadta azt, ami lejött neki. És az valóban bivalyerős. Egy ponton az univerzális hős szarvassal találkozik, itt a fajhatárok már ha nem is teljesen feloldódtak, de legalábbis zárójelbe kerültek, hát az ott egészen zseniális, bármennyire is keresnék hasznosabb és kevésbé divatos szót a minősítésre.

Én nem akarom tudni, mit fogyasztott, vagy épp mennyit böjtölt Sirokai Mátyás, mikor megírta A beat tanúinak könyvét. Ez olyasmi, amit már csak azért is érdemes elolvasni, mert az ember előbb-utóbb egy tábortűz mellett fogja találni magát, és ott nem biztos, hogy lesznek térképei. Ahol három napig mezítláb járok, és az árvíz után maradt, repedezett ártéri talaj feltöri a talpam, ott kezdődik ez a könyv. Hajnalban csigát gyűjtök, agyam dendritjei is ilyen ártéri fák, meg is van hát a kapcsolat.

Libri, 2013
72 oldal
1490 forint

Pszeudosámánképző – Sirokai Mátyás: A beat tanúinak könyve (verseskötet)” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Sirokai Mátyás, A beat tanúinak könyve, Libri, Budapest, 2013 « Critica Nova

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s