A teremtett világtól a környezetig

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-8

Ahhoz, hogy valami normális dolog történjen, abnormálisan kell viselkedni. Furcsa, műanyag ruhákat kelt ölteni, mindenféle absztrakt modelleket kell nézegetni az útvonal miatt és el kell távolodni mindattól, amit civilizációnak nevezünk. 

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-9

Hogy a helyzetünk mennyire nehéz, azt jól mutatja az is, hogy gyakorlatilag csak a civilizáció buborékjában, az egyszemélyes űrhajóban, köldökzsinóron tudunk létezni. Nincs olyan, hogy eldöntöm, én most akkor inkább az egész modernség nélkül élnék. (A modernség persze nem újkeletű dolog, lásd egy cohors az négy sorban felállítva 480 ember, és akkor tíz cohors egy legio satöbbi.) A túrázás nevű szabadidős tevékenység is egy a sok közül. Valójában sosem tudunk eltávolodni a civilizációtól.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-2

Az úthoz, így kisbetűvel: út, az úthoz közeledve már messziről hallom az autók zaját, ezt a félig-meddig homogén, csak intenzitásában változó, értelmetlen és soha meg nem szűnő suhogó-búgást. Mint valami sáskaraj, vagy az apokalipszis valamely lovának szárnyai. Az út tudatállapotában élve a megszólítható Te világ szépen-lassan az az-dolgok világává silányul. Elszemélytelenedik, megdermed és elszürkül.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet

Nem szükségszerűen halott a kő. Csak nézz meg egy mészkő- vagy bazaltsziklát! Csak figyeld meg egy régi templom romjait! Csak ülj le a tengerparton, és gondolatban hasonlítsd össze a tenger vagy a Balaton morajlását, patak csobogását és a szél csendjét a forgalom zajával. Az út mellett, a kanyarban fehér kápolna áll. Megállunk, ki kell szállni és oda kell menni. Úgy élni, hogy inkább legyen kápolna-tudatállapotom, mint az autóúté. Inkább élek egy inhomogén, össze-vissza szabdalt világban, mint egy sebességtől átjárt, hadi utakra bízottban.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-4

Az út mellett nejlonzacskók, akkumulátorok, abroncsok. A templom romjain terjeszkedik az élet: zuzmók aprítják a követ, moha ül meg a repedésben, indás növényeken járnak fel és alá a hangyák. Mióta terjeszkedik az autóút, a mozgósítás és a hadianyag-utánpótlás medúzája? Zaja messzire elér, és már hajításnál messzebb is találni műanyagpalackot.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-5

Tíz méterre tőlem valami állat. Nézzük, aztán felfogom. Nagyobb egy lónál: szarvastehén lehet, de nincs időm nézegetni. Megfordulunk és többszáz méteres kitérővel folytatjuk utunkat. Lábnyomaikból látjuk: borjával kaptuk rajta, talán ezért nem is vett minket észre. Lábam remeg az ijedtségtől, pedig le is fényképezhettem volna.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-6

Nincs bajom az úttal, de amit csinálunk, ez a modern út, ez borzalmas. Régen nevettünk a történelemkönyvben idézett emberen, aki a vonat hőskorában megőrüléssel riogatta a sebesség szerelmeseit. Pedig igaza volt. Megyek, és tudom, hogy megőrültünk.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-7

Vajon mikor és hogy lett a teremtett világból ez a furcsa környezet? Mikor lett az, hogy már inkább bekerítünk területeket, hogy valamit még megvédelmezhessünk a természetnek nevezett valóságból? Valóság persze a vár is, a falu, a város is. Csak nem abban a formában, ahogyan mi csináljuk. Milyen életrendből következik a teljes telket elfoglaló falubeli ház? Valami osztály nélküli társadalom csinálhat csak ilyet, ahol nincs már országa az állatoknak és a növényeknek. Tiéd az ország, emlékeznek még a keresztények, és talán már ők se tudják, mire.

Grundaktiv_vilagbol_kornyezet-10

Nem az erdőjárás a valóság, de odakinn még van lehetőségünk megtapasztalni valamit abból, amit egymás között is élnünk kéne. Elszakadni torz ideáinktól, elembertelenedett emberségünktől. Lekoptatni magunkról ennek az értelmetlen civilizációnak a salakját, és pillanatokra átérezni egy olyanfélét, ahol szívesen néznénk szembe az élet nehézségeivel. Akár csak fél nap odakinn, és egy rossz viccnek tűnik a facebook, az email, a rádió is.

-g-

A teremtett világtól a környezetig” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Kísértetként élni | Grundaktiv

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s