Kenyér-, hal- és borünnep

Borunnep-2

A helyi rendezvényekben mindig van valami jellegzetes báj. Talán az, hogy főleg a környékbeliek látogatják őket, talán a hely sajátos kisugárzása. A paksi Kenyér-, hal- és borünnep is egy ilyen bájos megmozdulás, amire érdemes odafigyelni a továbbiakban. Nem csak környékbeliként.

Borunnep-3Borunnep-17

A Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete és a Tolnai Borút Egyesülete kinyitották Paks pincéit és kitelepültek, hogy bemutassák a környék (Szekszárd és a Tolnai borvidék) borait. Ugyan sokkal több borkészítő is kikulcsolhatta volna présháza kapuját, de így is jónéhány palackba, kancsóba és hordóba bele lehetett kóstolni. Én például még soha nem hallottam a schillerről, ami a rozé és a vörösbor közötti átmenetben található, de hát igen finom kékfrankost és zweigeltet is mértek nekünk a hűs házikókban, megfelelően hosszú és hömpölygő szőlészeti-borászati elbeszélésekkel. 

Borunnep-4

Bár hirdettek halászléfőző versenyt, elég kevés csapattal találkoztunk, aki a bogrács körül sürgölködött volna. Ők csak maguknak főztek, sajnos. Cserébe viszont az egyik pince előtt egy kedves család hatalmas kondérból harcsapörkölttel kínált meg bennünket, amihez isteni kapros galuskát adtak köretnek. Távol álljon tőlem, hogy ingyenkonyhát kívánjak Paksra, de ez hihetetlenül jó érzés volt. Szívesen fizettem volna érte, ha elfogadják a pénzt. Ahogy a borosgazdákat sem az érdekelte, hogy mennyit kérjenek a bőséggel adott kóstolóért, hanem a borkedvelővel (Én! Én!) való jó kapcsolatra koncentráltak. Nagyon jó érzés volt. 

Borunnep-5Borunnep-7Borunnep-8Borunnep-10Borunnep-9

Persze nem csak enni és inni lehet. Rendezvények is vannak, például random pontokon térzenébe botlottunk a városban, ahol komplett német és magyar fúvószenekarok játszottak. Megkoszorúztuk a nekünk halat és vizet adó Dunát, aztán fáklyákkal vonultunk a présházakhoz. 

Borunnep-13Borunnep-11Borunnep-14Borunnep-16

Nagyon menő volt barangolni a borospince-rendszerekben, tolni az atomcsípős pirospaprikát, látni a normális embereket. Bárcsak felfedeznék a távolabb élő emberek is ezt a remek rendezvényt. Én a legjobb bort mérő gazdától rögtön elkértem az elérhetőségét, mert az ilyen kapcsolat később is jól jön. Sokkal-sokkal több kézművest, mindenféle mesterség követeit és látogatók tömegét szeretném látni. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött, és gazdagabbá, szebbé tette ezt az ünnepet. Nagyon sokat megismertem a városból, az itt élők világából. Mint minden újabb kezdeményezésnek, ennek is vannak gyerekbetegségei. Remélem, jövőre legalább ilyen jó lesz. 

-g-

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s