Üvegfúvók nyomában

Huta

A Hosszúheténytől Pusztabányán át Óbányáig tartó túra a Kelet-Mecseken haladt keresztül. Néhány tucat résztvevő, rövid történeti előadás, kiállítások, szép útvonal. 

Huta01

Nem szeretném túlmagyarázni az I. Jegenyés János Emléktúrát: épp jó volt így. Gyerekek és idősek számára is vállalható táv, befogadható mennyiségű információ és érdekes helyi információk tették széppé ezt a szombatot. Az egykor nagyban üzemelő üveghuták maradványait kerestük fel.

Huta-2

A szervezett túráknak több előnye is van, mi most annak örültünk, hogy több kiállítást is megtekinthettünk, ahol az üveggel foglalkozó művészek és mesterek mutatták be alkotásaikat. 

Huta-4Huta-11Huta-5Huta-6Huta-9Huta-10

De mi a fene az az üveghuta? Röviden összefoglalva: olyan kemence, amit rendkívül magas hőmérsékletre fűtve arra használtak, hogy abban üveget állítsanak elő, munkáljanak meg. Ráadásul az üveget vissza is kell hűteni, amihez egyéb építményekre is szükség van. Ilyen huták maradványait néztük meg újra, hisz korábban már kirándultunk errefelé. Igaz, akkor nem jött velünk szakember, hogy beavasson a munkafolyamatok részleteibe.

Huta-15

Lang Ádám, a fiatal történész (akinek könyve is jelent meg a témában) mutatta be a hutákat a több tucat résztvevőnek, és jó érzékkel épp annyit mondott csak, amennyit még mindenki be bírt fogadni ezen a meleg, koraőszi napon. 

Huta-13Huta-7Huta-8Huta-12

Kisújbányán zsíroskenyér, fröccs, szörp és minden olyasmi várt ránk, ami egy túrához hozzáadja azt a bizonyos pluszt. Kisújbánya és Óbánya külön-külön is mesebeli kis helyek, és a köztük húzódó erdei utacska is kiváló kirándulóhely. Szabadtéri cseppkövel, ferde vízesés, az úton át-átcsobogó kis patak és kőkeresztek, kopjafák, totemoszlopok kísérik végig az erre járót. Óbányán aztán sört mértek, vásárt tartottak, lángost és lepényt sütöttek, és önkéntesek még játszóházat is tartottak a kisebbeknek. 

Huta-14

Érdemes hát figyelni a szervezett túrákat. Ahogy korábban a Petőfi 40, úgy ez is sok érdekességet és szépséget tartogatott, természetszerető emberek társaságában lenni pedig mindig öröm. Sajnos kissé betegen indultam el a kiránduláson, de ez mutassa csak azt, hogy még így teljesíthető volt a táv. Úgy tűnik, jövőre is lesz Jegenyés János Emléktúra, úgyhogy érdemes lesz odafigyelni rá. Köszönöm a szervezőknek, tényleg minden rendben volt. 

-g-

Üvegfúvók nyomában” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Illatosház, Óbánya | Grundaktiv

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s