Tudatos vásárlók könyve (könyv)

Tudatos

Közelebbi és kevésbé közeli barátaim időnként rám sütik a sötétzöld jelzőt. Sok mindent nem tudok tenni ellene, még akkor sem, ha magamat mérsékelten környezettudatosnak tartom. Valahogy így van ez az egész zöld mozgalommal, és a hozzá kapcsolódó könyvekkel is: ami szerintem forradalmi, nagyszerű és végre a polcomra került, az más szemében kénszerű elváráshalmaz, kellemetlen és épp ezért kerülendő dolog. A sorból, mi tagadás, a Tudatos vásárlók könyve sem lóg ki.

Tudatos-2

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és az Ursus Libris közös kiadásában 2008-ban megjelent könyv mindaz, amit a hozzám hasonló mérsékelt környezettudatos kívánhat. Teljes egészében újrahasznosított papírra készült, ízléses és informatív kiadvány, aminek alapanyagát a Tudatos Vásárló magazin korábbi számai adják. Mondhatnánk, hogy a könyv a magazin esszenciája, de ide nem valók a nagy szavak – legyen elég annyi, hogy számtalan hasznos tudást tartalmaz, ami miatt a legjobb lenne mindig magunknál tartani.

De, hogy ne beszéljek rébuszokban, elmondom, miről is van szó. A könyv hét nagy fejezetre tagozódik, amik nagyjából visszaadják a téma tagozódását: van itt szó a vízről, a zöldségekről és gyümölcsökről, a húsról, az energiáról, a vegyi anyagokról, a közlekedésről és az utazásról. Amit életkezdőként hiányolok, az átfogó témaként az építkezés, de ne legyünk telhetetlenek – a listából látszik, hogy a zöld terület nagy része lefedve, és az energiáról szóló fejezetben azért az édes otthon is szóba kerül.

Az egyes fejezeteket magyarázó, bemutató írások, interjúk, listák és táblázatok alkotják, melyekből képet kapunk a problémáról – és, ami kulcskérdés, a probléma megoldásáról is. Itt dől el minden, hiszen számtalan zöld kezdeményezés azon bukik el a nagyközönség szemében, hogy, bár vázolja a problémát, nem ajánl arra valódi megoldást. Ez az, amiért a Tudatos vásárlók könyve forradalmi és nagyszerű tud lenni: nem csak azt írja le, hogy miért rossz a palackos víz, de azt is, hogy merre találhatók források és ivókutak. Nem csak arra figyelmeztet, hogy ne együnk több ezer kilométert utaztatott zöldséget, gyümölcsöt, de listát ad az idénynövényekről is. Megtalálhatjuk benne az elektronikaihulladék-gyűjtőket, a visszaváltható ásványvizek listáját, hogy mit tehetünk a meleg ellen a légkondi járatásán kívül, kiszámolják helyettünk, hogy mikor éri meg eladni a saját autót és helyette taxiba ülni, hogy mivel válthatjuk ki a környezet- és egészségkárosító tisztítószereket, és így tovább.

Tudatos-3

Az egyetlen probléma talán, hogy a megközelítés egyértelműen városi, sőt, főváros-központú. Ez azért zavar, mert meggyőződésem, hogy a vidéken élőkhöz kevésbé jut el a téma, kevésbé jutnak el a megoldások, miközben fogyasztásukat ők is hasonlóképp alakítják. Eközben a faluról a bevásárlásait intézni a közeli város hipermarketjébe járó embernek nehéz azt mondani, hogy autója helyett üljön taxiba, hogy indítson expedíciót a mosódió beszerzésére, vagy hogy a vasárnapi levesbe biohúst rendeljen a falu egyetlen hentesétől. Mégis, a kezdeményezés egyedülálló és követendő, és a szemléletet mindenki egyformán magáévá teheti.

Legalábbis én így látom. Amikor azonban a zöld kezdeményezéseket távolságtartón kezelő ismerős kezébe adtam a könyvet, úgy adta vissza, hogy „ebből is csak az derül ki, hogy semmit sem lehet csinálni”. Ilyenkor nehéz mit tenni, hisz a legjobb könyv is kevés. A kevésbé elkeseredetteknek azonban mindenképp ajánlom: vegyék kezükbe a könyvet és ne ijedjenek meg, merítsenek ötleteket belőle, találják meg a kapcsolatot a természettel és saját magukkal, és amennyire csak lehet, éljenek emberhez méltó életet. A Tudatos vásárlók könyve jó útitárs lesz hozzá.

Ursus Libris, 2008
257 oldal
2850 Ft

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s