Filmajánló és merengés: Dr Halál

Remek és elgondolkodtató film dr Jack Kevorkian orvos, patológus életének arról az időszakáról, amikor az eutanázia melletti harcát elkezdte. Bőségesen tartogat szellemi izgalmat, megrázó pillanatokat. Al Pacino alakításának hitelességét bárki ellenőrizheti, csak meg kell nézni egy korabeli interjút.

A film egy mindenkit érintő probléma, az emberi élet vége kapcsán vet fel megannyi kérdést. Mikor ér véget az élet? Amikor a keringés és a légzés leáll? Esetleg az emberhez méltó élet vége az emberi élet vége kéne legyen? Ha pedig ezek szóba kerülnek, nem kerülhetjük meg a problémát: mi az emberi élet értelme?

Az eutanázia legalizálása egyre több embert érint. Néhol már engedi a jog, másutt fontolgatják törvényessé tételét. Hollandiában gyakorlat a legrégebb óta, és noha még most is bűncselekménynek számít, mégis, a szabályszerűen elvégzett eutanáziáért nem büntetik az orvost.

Számomra a jelenség a korszellemet tükrözi, ahol az ember önrendelkezése válik döntővé minden kérdésben. Olyan nem vallásos érvrendszert, amely döntően az eutanázia engedélyezése mellett/ellen szólna, nemigen találunk.

Egyre az a kérdés motoszkál bennem: ha olyan helyzetbe kerülök, hogy életem élhetetlennek tűnik, na ebben a helyzetben vajon tényleg az önrendelkezés lesz-e az, ami meghatározza az emberségemet, kapcsolataimat?

(Dr Halál/You Don’t Know Jack, amerikai, 2010.; R: Barry Levinson, fsz: Al Pacino)

Filmajánló és merengés: Dr Halál” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s