Henri Nouwen : Itt és most – A Lélekben élni (könyv)

Nouwen01Nouwen02

Nouwen a Magyarországon kiadott lelkiségi irodalom egyik legfontosabb képviselője. Itt és most című kötete amolyan meditációs objektum, amiből nem csak a katholikusok profitálhatnak.

Kevés a hiteles hang, de még kevesebb a jó fül, amely meghallja – ezt a mondatot fogalmaztam meg magamnak, amikor kinyitottam a holland származású, pszichológiát is tanult pap egyik utolsó kötetét.

A cím nagyjából előrevetíti Nouwen beállítottságát. A spirituálisban, a Lélekben élni, itt és most mindig csak lefelé tekinteni. Kik az elesettek, kik a magányosak, kik a szomorúak, kik várnak vigasztalásra? „Az igazi együttérzés ott kezdődik, ahol éppen vagyunk.” – írja, és szépen lassan felfogom az üzenetét: az együttérzés nem jelent látványos, mindenki számára nyilvánvaló hősiességet. Az együttérzés az, hogy észrevesszük azokat, akiket senki nem vesz észre. Ne az legyen a kérdésünk – üzeni -, hogy utánozzuk-e Teréz anyát, hanem hogy nyitottak tudunk-e lenni a minket körülvevők apró szenvedéseire. Olyan kivételes sorok ezek, amelyekkel bólogatás nélkül is érdemes egyetérteni.

A szerző olyan műfajt választott, amivel könnyű hibázni. Laza, alig kapcsolódó, rövid elmélkedéseket fűzött sorba. A napról napra olvasható meditációs szövegek mindegyike olyan erősre sikerült, hogy szinte mindegyikük követeli a hangos felolvasást. Hogy hibázott-e Nouwen, azt nem tudom megmondani. Ám akinek eddig felolvastam valamely írást, mindig szeretettel fogadta azt.

A kötet szép és igényes külsőt kapott. A borító Van Gogh festmény, azUrsus Libristől megszokott vékony, talpas betűtípusokat jó olvasni. Azok közé az olvasók közé tartozom, akik szívesen néznek utána a könyvek tipográfiájának, fizikai dimenzióinak, ezért kissé sajnálom, hogy ez nem került feltűntetésre. Az A/5-ös méretnek hála útitársunkká válhat az Itt és most. Mindegy, hogy ágyban vagy vonaton, vagy épp egy kávézóasztalnál ütjük fel, könnyed és szép könyvet tartunk a kezünkben.

Magyarországon sajnos könnyű ambivalens álláspontot kialakítani a vallással, hittel, Egyházzal, Krisztussal szemben. Ezek az érzések gyakran jogosak, ám itt és most az én felelősségem, hogy elmondjam, mennyit segíthet Nouwen minden sora abban, hogy zárkózott kereszténységünkből, elidegenedett kereszténységünkből Lélekben élő kereszténységet kovácsoljunk. A testi-szellemi fogyatékosok, homoszexuálisok, HIV-betegek, haldoklók, szomorkodók példája mindig pozitív életpéldává válik Nouwen írásaiban. A szentírási idézetek mindig segítenek, hogy minden gondolat mögött felfedezzük a Lélek munkálkodását. Hiába, nehéz lelkiségi irodalomról objektíven írni.

A napi egy, legfeljebb két oldal komoly útravaló lehet bárki számára. Az egyes szövegek elolvasásához nem szükséges a Biblia mély ismerete, de még csak a hit sem. Valahol épp az Nouwen üzenete, hogy nem a szentek égő és világot beragyogó hitét kell elérnünk, hanem ott kell érzékenynek és cselekvőnek lennünk, ahol éppen vagyunk. A finom pszichológiai áthallásokkal tarkított szövegből nem a renitens, egyházellenes pap képe rajzolódik ki. Épp ellenkezőleg: egy magát az Egyház biztonságában érző, felelősségteljes emberé. Hiszen főleg Nouwen saját életéből merített példáit olvashatjuk, és mégis példabeszédszerűvé válnak ezek a történetek, gondolatok. Egyszerűen sharingeli, megosztja azt, miként érzi munkálkodni a Lelket saját életében, hogy ezen keresztül talán mi is felfedezzük majd magunk körül ezt a munkálkodást, sőt, be is engedjük magunkba azt.

A pszichológia szinte láthatatlanul szövi át a könyvet. Nouwen hosszabb időt töltött a pszichológusok, különösen a pszichoanalitikusok körében jól ismert Topekában, Kansasben. A szülei elvárásaival küzdő katholikus pap finoman bíztatja az olvasót, hogy többé ne akarjon megfelelni. Egyedül ezt éreztem ingoványos területnek a könyvben, mert pszichológiai üzenetnek nem eléggé explicit és kidolgozott, lelki üzenetnek viszont önmagában túl kemény. Különösen akkor, ha olyan olvasóra bízzuk rá ezt a könyvet, aki nem eléggé jártas még a pszichológiában, illetve a pszichológia és a lelkiség obligát kapcsolatában.

Elsősorban a kereső keresztények számára érdemes elolvasni Nouwen Itt és most című könyvét. Másodsorban a kereső embereknek, akik meríteni akarnak mások kitartásából, lelki kreativitásából, és szeretnének egy hitelesebb lelki életet élni, egy a szó szoros értelmében vett pszichológiát találni. Ebben a könyvben semmi nagyszerű vagy különleges nincs, ezt a könyvet nem érdemes tankönyvnek használni, ez a könyv még csak nem is szükséges ahhoz, hogy valaki jó keresztény vagy jó ember legyen. Abban viszont sokat segíthet, hogy megtaláljuk saját szavainkat, felfedezzük saját gondolatainkat. Nekem nagyon bejött Nouwen, nagyon bejött az Itt és most. Kortól függetlenül bárki számára a mindennapok fontos olvasmánya lehet.

Ursus Libris, 2009
178 oldal
2200 Ft

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s