Ken Wilber – Integrál szemlélet (könyv)

Integral01Integral02Integral03Integral04

Az utóbbi idők legizgalmasabb olvasmányai között tartom számon Ken Wilber könyveit. Végre egy olyan fickó, akire érdemes odafigyelni! Az Integrál szemlélet című könyv már formailag is olyan rendkívüli, hogy akár az egyetemen, akár a metrón olvasom, valaki máris ki akarja kapni a kezemből.

Hogy kicsoda Ken Wilber? Elsőre afféle polihisztornak tűnik, hiszen több, mint 30 éve foglalkozik pszichológiával, filozófiával, ökológiával, spiritualitással, és “minden mással”. Aztán, ha hajlandóak vagyunk belemenni a korunk egyik legnagyobb gondolkodójának tartott Wilber világába, akkor kiderül: az első tudományos alapokon nyugvó holisztikus szemlélet megalkotóját ismerjük meg. Könnyedén beszél egyszerre az evolúcióról, a személyiségfejlődésről, Istenről, országokról, szexről és szexualitásról, környezetvédelmről, és – tényleg – minden másról. Talán különösen hangzik, de igaz: Ken Wilber egy olyan operációs rendszert írt a valóságra, melyen az említett alkalmazások zökkenőmentesen futnak.

 

Az Integrál szemlélet című könyv egy high-tech prezentáció. A futurisztikus betűtípus, az egészoldalas ábrák, diagrammok, táblázatok színes egymásutánja azonnali hatást gyakorol az olvasó agykérgére, és ezzel a legfontosabb lépést meg is tette. Ha csak a külcsínt veszem, nem tudnám megmondani, hogy egy új New Age-es kiadványt, egy marketing szakkönyvet vagy egy pszichológiáról szóló ismeretterjesztő kötetet tartok a kezemben. Eddig nem sok derült arról, mi is ez az egész, igaz?

Wilber állítása szerint megvizsgálta az összes rendelkezésére álló tudományos elméletet és modellt, egybevetette a tradicionális keleti és nyugati filozófiákkal, vallásokkal, és mindezt a tudást integrálta egyetlen szemléletbe: az Integrál szemléletbe. Ezt mutatja be a könyv. Olyan rendszert dolgozott ki, amelyben minden úgy vizsgálható, hogy nem kell lehozni a dolgokat egy közös szintre. Helyette ő a valóság hierarchiáját vallja, amelyben minden egész egyben valaminek a része is, és minden rész egészként is észlelhető. Minden egész egy magasabb szinten integrálja magába a részeit. (Ahogy a sejtek szerveket alkotnak, a szervek szervezetet, és így tovább.) Wilber stílusa számomra megnyerő, hiszen a jó értelemben vett nagyképűség finoman humorossá teszi az egyébként összetett téma végigvezetését. Mert azt kell mondani, hogy az Integrál szemlélet egy olyan nagyszabású elmélet, amit az elejétől a végéig fel kell építenünk magunkban. Nem lehet – teszem azt – a kötet hátuljára lapozva megérteni, miről is szól ez az egész. Pedig ott is szép, színes képeket találunk.

Visszatérve a külsőre: a kis formátum lehetővé teszi, hogy a könyvet bárhová magunkkal cipeljük. Ez számomra nagyon fontos kérdés, amikor olvasok, akkor szinte együtt élek a könyvvel. Míg Wilber egy korábbi munkáját (szintén az Ursus Libris kiadó gondozásában jelent meg) méretei miatt gyakran egyszerűen otthon hagytam, addig az Integrál szemlélet akár a kabátom zsebében is elfér.

Ahogy azt a könyv alcíme üzeni: “Rövid bevezetés az élet, az Isten, az univerzum és minden más forradalmian új, integrál megközelítéséhez.” Számomra kissé visszatetsző úgy könyvet olvasni, hogy egy izgalmas részhez érve a következő fogad: “További információk találhatók erről a megközelítésről ittmegitt, ami ezenmegezen a honlapon elérhető.” Értem én, hogy “rövid bevezetés”, de offline olvasóként átfutott az agyamon a kérdés, hogy vajon egy szórólapot árulnak-e a boltban, vagy egy könyvet. Az általam nagyképűségnek címkézett marketingszöveg és magabiztosság is furcsa lehet a végtelen szerénységükről megismert magyar kutatókhoz és elméletalkotókhoz képest: “Mivel az integrál szemlélet jellegénél fogva több igazságot és lehetőséget foglal magába, mint bármely más megközelítés, ezért ahol csak alkalmazzuk, jelentősen hatékonyabbá és kielégítőbbé válik tőle a munkánk.” Ennyit a negatívumokról.

A könyv hét fejezetre tagolódik, ezeken keresztül magyarázza Wilber az IOR (Integrál Operációs Rendszer) felépítését és működését. Ezt néhány mondatban lehetetlen volna elmagyarázni, úgyhogy egy konkrét példát emelek át a kötetből. Az IOR egyik igen fontos alkalmazása az orvostudomány. Ha kórházba kerülök, akkor az orvos rendszerint egyetlen aspektusból foglalkozik velem: mi van a testemmel. Pedig csupán egyetlen nézőpont a négyből, hiszen csak az “az”-t vizsgálja. Az orvoslás nem foglalkozik azzal, hogy mi van az “én”-nel, milyen élményeim vannak, mennyire pozitívan állok a saját gyógyulásomhoz, milyen pszichés hatás okozhatta a betegségemet. Az orvoslás nem foglalkozik azzal, hogy eleget kommunikáljon a beteggel, biztosítsa a gyógyuláshoz szükséges támogató környezetet, vagy hogy milyen a betegség kulturális elfogadottsága. Ez a “mi” dimenzió. A negyedik dimenzió pedig az“azok” dimenziója: a betegségnek igenis része az anyagi, gazdasági, társadalmi tényezők összessége is. Oda kell tehát figyelnünk mind a négy aspektusra: az, én, mi, azok. Ha egészséges embereket akarunk látni, akkor rendben kell tartanunk mind a négy “világot”. Az említett négy dimenzióval a valóság mind a négy eleme vizsgálható, és Wilber iskolája szerint csak így érdemes vizsgálódni. “Nagyszerű térképet kapunk a saját tudatunkról.” – írja.

Rengeteg részletét kiemelhetném és magyarázhatnám az Integrál szemlélet című könyyvnek. Ken Wilber idehaza még a kevésbé ismert elméletalkotók közé tartozik, pedig például az integrál szemléletű coaching (személyes vagy szervezeti fejlesztő tréning) képzések már idehaza is elérhetőek. A pszichológusok Wilbert elsősorban a humanisztikus pszichológiából kifejlődő transzperszonális pszichológia egyik megalapozójaként ismerik. Az Ursus Libris kiadó szép küldetése, hogy igyekeznek Wilbert megismertetni a magyar közönséggel. Különösen fontos, hogy a Magyarországon végre akkreditált képzésként elérhetőIntegrál Akadémia első embere, Gánti Bence fordította könyvet. Így egy valóban olvasmányos munkát kapunk kézhez, amely ügyesen bánik a pszichológiai szaknyelvvel, és ha hajlandóak vagyunk rá odafigyelni, viszonylag könnyen megérthetjük a szemlélet lényegét.

Kinek ajánlom ezt a könyvet? Pszichológusoknak és pszichológus hallgatóknak mindenképp. Vállalati és csoportvezetőknek. A pszichológia, filozófia és spiritualitás iránt érdeklődőknek. Azoknak, akik integráltan, tudatosan szeretnének gondolkodni. Az eredeti kötet 2007-ben jelent az USA-ban, így garantáltan a legkorszerűbb anyaggal szembesülhetünk. “Az irányelv tehát: művelni a testet, az elmét, a szellemet önmagunkban és a természetben.” Nekem nagyon bejött Wilber, és ez a könyve épp arra jó, hogy bevezesse az érdeklődőt ennek a különleges amerikai gurunak a szemléletébe.

Ursus Libris, 2008
239 oldal
3200 Ft

 

Hozzá szabad szólni:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s